Bloc, Quaresma

És Quaresma, és moment de menjar bunyols!

Bunyols

La Quaresma és, segons la tradició, el període de quaranta dies d’abans de Pasqua que el calendari litúrgic cristià assenyala per a preparar-se per a la Setmana Santa. Comença el dimecres de Cendra (enguany va ser el passat dia 17 de febrer) i acaba el diumenge de Pasqua (aquest any el 4 d’abril). Segons la tradició cristiana, aquests quaranta dies són un temps que els fidels haurien d’invertir en la reflexió i la penitència, a fi de preparar-se per l’arribada de la Pasqua. Antigament era un temps d’abstinència i dejuni.

La Quaresma fa referència als quaranta dies que segons la tradició bíblica Jesús va passar en el desert, resistint entre altres les temptacions del diable. El número quaranta està ple de simbolisme en el món cristià: són els dies que va durar el diluvi universal i els anys que Moisès i els jueus van caminar pel desert.

Per bé que és un temps de dejuni i abstinència (algunes persones més que fer dejuni s’abstenen de menjar carn) hi ha uns dolços arrelats en la tradició catalana a aquest període quaresmal: els bunyols. Són dolços fets a partir d’una base de farina que es fregeix en oli i després s’ensucra. També són anomenats bunyols de vent, perquè tenen una massa especialment flonja, com si fossin buits per dins.

Hi ha moltes receptes per a fer bunyols; una de molt especial és l’empordanesa (allà dels bunyols en diuen brunyols) que té una massa consistent i especiada amb matafaluga i celiandre. Els bunyols badalonins que podràs comprar a la nostra botiga segueixen la recepta clàssica. No passis la Quaresma sense menjar-ne, sol o en companyia, reflexionant o compartint un berenar amb família o amics.