Bloc, Productes Almera

Receptari de begudes d’estiu amb cafè (I)

Cafè en gra

Aquest mes d’agost, vagis on vagis, et podràs emportar el cafè d’Almera. Te’l preparem d’acord a les teves necessitats de consum setmanal, sense que el producte perdi ni l’aroma ni el gust. Perquè marxar de vacances no vol dir haver de renunciar als petits plaers de la vida.

Avui et presentem el primer de dos articles amb propostes per preparar el cafè a la temperatua adequada d’aquest tòrrid estiu. El nostre primer suggeriment és:

  1. Cafè ‘Affogato’

Aquest cafè és en realitat un postre italià molt fàcil de preparar, atès que només necessita tres ingredients i resulta molt referescant. També es pren molt a Itàlia a l’hora del berenar, perquè el resultat de la composició és molt dolça. Com preparar-lo: feu una cafetera del nostre cafè i encabat prepareu, en una copa, un cafè llarg. Afegiu-hi una bola de gelat de vainilla (tot i que també podeu utilitzar altres gustos aquest és el que es fa servir més habitualment). Finalment doneu-li un toc de licor posant-hi unes gotes d’Amaretto, Baileys o qualsevol licor cremós de fruita o de fruits secs. Fins i tot podeu recórrer a alguns aiguardents amb sabor, per exemple, a avellana. Si sou abstemis, la recepta funciona perfectament sense el toc d’alcohol.

2. Cafè ‘Frappé’

Continuem viatjant per Europa. El cafè frappé és una de les begudes nacionals de Grècia, per bé que la paraula frappé (que vol dir sacsejat o picat) és francesa. Diu la història que la beguda la va inventar un treballador de Nestlé el 1957 a la Fira Internacional de Salònica. Es prepara amb cafè fred i escuma de llet. Feu un espresso a la cafetera i un cop fet deixeu que el cafè es refredi. Després, poseu 150 ml de llet freda, el cafè fred, uns glaçons de gel, una culleradeta de cacau en pols i mitja culleradeta de sucre de vainilla en una liquadora i bateu bé la combinació fins que el gel es piqui. El cafè frappé se serveix en un got alt i s’acostuma a decorar amb nata muntada i xarop de xocolata o caramel.

3. Cafè valencià

Aquest cafè té el seu origen al País Valencià, per bé que hi ha altres indrets del món que reivindiquen l’invent. És un cafè fred amb un toc de llimona i canyella. La preparació és molt senzilla. Es posa en una gerra cafè calent, sucre, la pell de la llimona i canyella i es remena tot. Quan la temperatura del cafè hagi baixat s’aconsella posar la gerra a la nevera perquè quan se serveixi estigui ben fred. Una altra manera de preparar-lo més ràpida és posar un cafè en gel i afegir-hi una rodanxa de llimona, però la sensació no és la mateixa. Si voleu anar una mica més enllà li podeu posar una mica de llet i obtindreu un tallat del temps. També el podeu animar amb unes gotes de tia Maria o rom. Finalment sempre teniu l’opció de congelar-lo, triturar-lo per fer-ne un granissat i afegir-hi una bola de gelat de llet merengada per obtenir el que al País Valencià en diuen un “blanc i negre”.

Related Posts