Bloc, Sant Valentí

Sant Valentí sempre s’ha associat a la xocolata

Bomboneria Almera_Sant Valentí

El 14 de febrer, diumenge, celebrem el Dia de Sant Valentí, una diada exportada dels països anglosaxons (on es documenta ja el segle XV) però àmpliament implantada en la nostra cultura. Aquest dia els enamorats declaren el seu amor en forma de tota mena de regals. Ara bé, la tradició primigènia vincula aquesta festivitat amb la xocolata d’una manera directa. Durant el segle XIX els enamorats s’enviaven cartes i també roses i xocolata com a prova d’amor.

La festa litúrgica de Sant Valentí fou declarada per primer cop vora l’any 498 pel papa Gelasi I. La festa va aparèixer molt próxima a una festivitat pagana, les lupercàlies; ara bé, no hi ha acord sobre sí la festivitat martirològica va aparèixer, com passa en la majoria de casos, per substituir la festa pagana. Hi ha una llegenda que vincula el màrtir Valentí de Roma amb l’ofici de matrimonis, una pràctica que havia prohibit l’emperador Claudi II. Posats a cercar orígens legendaris, n’hi ha un altre que afirma que el Dia dels Enamorats se celebra en aquesta data perquè és l’época de l’any en què els ocells comencen a aparellar-se…

A Catalunya, la diada dels Enamorats se celebra oficialment el 23 d’abril, Sant Jordi; però això no eximeix que moltes persones facin festa doble. Mai és prou per declarar-se l’amor i rebre un regal, especialment si és en forma d’alguna de les llapolies de xocoalata que trobaràs a la nostra botiga del carrer de Mar. A la fi, celebrar l’amor és celebrar la vida!!

Related Posts