Bloc

Els bombons, un caprici del “Rei Sol”

Assortit de bombons

Molts dels productes que podeu trobar a la nostra botiga tenen un origen que es remunta segles enrere. Gairebé sempre hi ha més d’una teoria sobre com i on va néixer tal o qual producte, però habitualment n’hi ha una que acaba imposant-se sobre la resta. Un dels productes estrella de Ca l’Almera -i que es troba en la gènesi de la reconversió històrica del negoci de comerç de venda de galetes a tota mena de delícies de xocolata- són els bombons. També en aquest cas la seva aparició històrica genera una certa controvèrsia i, tanmateix, hi ha una certa coincidència a situar-ne l’origen a la cort del rei francès Lluís XIV, també conegut com el “Rei Sol”, al segle XVIII.

Segons la tesis més difosa, el pastisser de Lluís XIV li va presentar unes petites fruites banyades en xocolata, un caprici del monarca, que en testar-les va donar la seva aprovació dient “bon bon”. L’expressió francesa vol dir “bó bó” i d’aquí derivaria el terme “bombó”. La paraula s’acabaria fent servir per fer referència a qualsevol mena de xocolata farcit, fins que a principi del segle XX el terme es va popularitzar gràcies a l’èxit que van tenir en el mercat dels Estats Units els Hershey’s Kisses, unes petites peces de xocolata de forma cònica embolicades en quadrats de paper d’alumini lleuger comercialitzades el 1907 per la Companyia Hershey.

Posteriorment a la descoberta dels dolços al palau del monarca francès, artesans europeus (especialment belgues, suïssos, italians i francesos) van millorar la tècnica d’elaboració dels bombons, assolint gran qualitat. A poc a poc va anar sorgint un seguit de negocis de base familiar que guardaven gelosament el secret d’elaboració dels seus bombons, tant de les cobertures com dels farciments.

Els americans són els responsables de la popularització del producte, però la primera caixa de bombons que va arribar al mercat ho va fer de la mà de l’empresa anglesa Cadbury, el 1868. Diu la història del bombó, que devem als anglesos que els bombons passessin a convertir-se en un obsequi i també en una mostra d’amor.